Wat moet je doen als er op stal brand uitbreekt?

Wat moet je doen als er een stalbrand uitbreekt? In de eerste plaats zorg je er best voor dat er een brandslanghaspel op stal aanwezig is. Stallen zijn erg brandbaar door de aanwezigheid van stro en hooi. Water is natuurlijk de beste optie om de hoge temperaturen weg te nemen. Een brandslanghaspel zorgt er ook voor dat er voldoende water aanwezig, terwijl de typische brandblussers al na 25 seconden leeg zijn. 

Klinkt misschien raar maar zorg ervoor dat je regelmatig spinnenwebben op stal verwijdert. Dit is, samen met stro en hooi, erg brandbaar materiaal dat zorgt voor een snellere verspreiding van de brand. Hierdoor zal je minder tijd hebben om jezelf en je paarden in veiligheid te brengen en dat wil je natuurlijk ten alle tijde vermijden.

Als je de paarden in veiligheid wil brengen, breng je hen best naar een weiland dat ver genoeg van de brandhaard ligt. Zorg ervoor dat je op voorhand een plan hebt wat je gaat doen als er brand uitbreekt, overleg bijvoorbeeld al eens met je buren of je je paarden daar zou kunnen en mogen onderbrengen als er brand zou uitbreken. Zorg ervoor dat je een evacuatieplan hebt en ga na hoe je de paarden op de snelste en veiligste manier in veiligheid kan brengen.

Er wordt vaak gedacht dat alle stallen losmaken de ideale manier is om zo veel mogelijk paarden te redden aangezien ze hier automatisch zullen uitlopen. Dit is helaas niet het geval. De paarden zien hun stal als een ‘veilige haven’ en een paard in paniek zal dus eerder de neiging hebben om terug te lopen naar de plek waar hij zich veilig voelt: zijn stal. Begeleid je paarden dus naar een veilige plaats in plaats van ze in het wildeweg te laten rondlopen.

Probeer je paarden niet allemaal een halster aan te doen als je ze wil evacueren. Zeker als de brandweer hierbij helpt kost dit meestal te veel tijd. Brandweermannen weten vaak niet hoe een halster precies in elkaar zit, daarom maak je best een ‘noodhalster’ met een stuk touw en een lusje. Eventueel kan je ook strokoorden gebruiken. Verlies dus zeker geen tijd door naar voldoende halsters te zoeken.

Bij de evacuatie begin je best zo dicht mogelijk bij de haard van de brand, als dat veilig is. Als jullie met voldoende volk op stal zijn, kan het aangewezen zijn om met een doorgeefsysteem te werken. Dit betekent dat je de paarden ‘doorgeeft’ aan elkaar en ze dus niet telkens naar de weide begeleidt. Op die manier creëer je een efficiënte manier van evacueren en verspil je geen energie aan het afleggen van lange afstanden. Probeer ook de inspanning zo laag mogelijk te houden en zo weinig mogelijk rook in te andemen.

Bovendien is het ook erg belangrijk om geen ramen of poorten open te zetten als dit niet nodig is voor de evacuatie. Hoe minder zuurstof de brand krijgt, hoe minder snel die zich kan ontwikkelen. Vergeet uiteraard ook niet naar 112 te bellen voor professionele hulp.

  • info@example.com
  • 6701 Democracy Blvd, Suite 300, USA